čtvrtek 16. ledna 2014

Víte, jak se chovat v krizových situacích?!



Každý se minimálně jednou za život setká s krizovou situací! Ať už se jedná o povodně, autonehodu, zkolabovaného člověka na chodníku, apod.. Umí si však s ní každý poradit? Přinášíme Vám návod, jak byste měli postupovat v takových chvílích.




1) Vždy dbejte na to, aby váš mobilní telefon byl dostatečně nabitý!

2) V krizových situacích nepodléhejte panice a snažte se zachovat klid!

3) Nejdříve ze všeho volejte první pomoc, která Vám poradí, co dělat!

4) Během volání na tísňovou linku udejte přesnou polohu. Pokud nevíte adresu, vyhledejte nejbližší lampu veřejného osvětlení - každá má na sobě identifikační číslo.




5) Při zástavě nebo lapavém dýchání proveďte masáž srdce. Postiženému zakloňte hlavu a napjatýma rukama rytmicky stlačujte hrudní kost uprostřed hrudníku do hloubky cca. 5 cm frekvencí cca. 100x za minutu.

6) Pokud postižený krvácí, snažte se krvácení zastavit. U podezření na poranění páteře se zraněným zbytečně nemanipulujte a raději vyčkejte na příjezd lékařů.

7) Buďte celkově opatrní, například při autonehodě používejte ochranné pomůcky z autolékárničky, opatrně instalujte výstražný trojúhelník, apod...

UNIVERZÁLNÍ TÍSŇOVÁ LINKA 112 JDE VYTOČIT I NA ZAMČENÉM TELEFONU!!

A dle čeho si pamatovat další tísňová tel. čísla?
150 - Hasiči - 0 připomíná rybník
158 - Policie - 8 připomíná policejní pouta
155 - Záchranná služba - 5 připomíná invalidní křeslo

Poradil Vám alespoň trošičku tento článek? Sdílejte jej tedy prosím s ostatními, aby si i ostatní Vaši známí dokázali poradit v nelehkých chvílích..