pátek 8. listopadu 2013

V sobotu poprvé vyjede metro lásky. Není určeno jen nezadaným.



Dopravní podnik dodržel slib a vypraví seznamovací vagon metra, kde se ale nebudou lidé jen párovat. Zatímco obvykle na sebe lidé v pražském metru jen nesměle koukají, nyní budou dobře vědět, že jejich spolucestující čeká na oslovení. První příležitost budou mít lidé už v sobotu na trase A.


Komunikační vagon bude jezdit celý den na lince metra A. K popovídání budou sloužit všechny prostření vagony všech vlakových souprav po celý den. Vozy nebudou nijak speciálně označené, ve vestibulech stanic na lince metra A bude však každou sobotu vyvěšeno upozornění na informačních tabulích.

Nedojde k narušení kapacity přepravy
Myšlenka na vytvoření speciálního vagonu pro cestující, v němž by se mohli setkat ti, kteří by se rádi seznámili, vznikla v květnu letošního roku. Nyní byl představen projekt určený pro všechny, kdo si třeba jen chtějí zkrátit cestu konverzací či navázáním kontaktů. "Komunikační vagony nebudou určeny striktně lidem majícím zájem o komunikaci, v žádném případě tedy nedojde k narušení kapacity přepravy. Jedná se prozatím pouze o pilotní projekt a budeme hodnotit jeho odezvu," řek generální ředitel dopravního podniku Jaroslav Ďuriš.

Zájem o spuštění projektu si dopravní podnik ověřil v zářijové anketě na webu dopravního podniku. Z jejích výsledků vyplynulo, že až 80 procent cestujících si myslí, že seznámit se v metru je skutečně možné, což bylo signálem, že projekt má smysl a je vítán. Třetina respondentů v anketě uvedla, že se již v metru skutečně seznámila a vzešlo z toho přátelství či láska.



Jen tak si popovídejte
Dopravní podnik zdůrazňuje, že prostřední komunikační vagony nebudou sloužit jen nezadaným osobám, jak byl tento projekt představován v jeho počátcích. Naopak jsou otevřeny všem, tedy školákům, studentům, pracujícím či seniorům bez ohledu na aktuální stav.


"Vagon není určen jen na seznamování, ale i pro ty, co si s někým chtějí cestou popovídat nebo sehnat někoho, s­ kým půjdou třeba o víkendu na ryby," popisuje plány mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.