čtvrtek 21. listopadu 2013

5 tipů na šťastný život už od zítřka



Život prožiju dobře, pokud vím, s jakou myšlenkou ho chci skončit.

Čas nám všem odměřuje stejně, i když se může zdát, že letí pro každého jinak. Narodíme se – a už s prvním dnem narození začíná odpočítávání. Nic jsme si na tuto zem nepřinesli a nic si odtud ani neodneseme. Proto jediné, co má smysl prožívat, je hezký zážitek.

Starosti, bolesti, nepříjemné okamžiky, nenávist, závist a neúspěchy jsou bolestivé emoce, jež k příjemným zážitkům moc nepřidávají. Proto je zapotřebí zajímat se pouze o jedno – jak žít svůj život, abych jej naplnil příjemnými prožitky a mohl na jeho konci prohlásit, že to stálo za to.

Tip první – co můžete prožít dnes, prožijte
Jak často jste slýchali: „Až tohle dodělám, tak si užiju.” Kolik lidí sedí v práci celá desetiletí s tím, že si jednou užijí svých úspor? Po vstupu do důchodu pak onemocní a je po všem. Kolik lidí nejede na dovolenou jenom proto, že šetří na nějakou velkou vysněnou cestu. Budoucí okamžik ale nemusí nastat. Jedna paní si šetřila nové spodní prádlo na nějaký okamžik, až jednou... Její jednou nikdy nepřišlo a svého prádla si neužila.

Jak na to: Neodkládejte své prožitky na někdy. Užijte si je dnes!

Tip druhý – můžete-li dát někomu lásku, neodkládejte to
Často se bojíme milovat druhé a dotýkat se jich ze strachu, co tomu řeknou a jak bychom mohli vypadat. Nebo z obavy, že naše láska může být zraněna a neopětována. Místo činu upadáme do přemýšlení, co by se mohlo stát, kdyby… Místo dávání a prožívání lásky a hezkého citu sami sebe odsuzujeme k samotě a k neprožívání.

Láska a cit musí proudit a nemá cenu se ochuzovat o jejich nedávání a nepřijímání. Bez lásky a citu naše těla chřadnou a mnohé nemoci se neléčí. Při dostatku lásky bychom nebyli tak nemocní a osamocení.

Jak na to: Máte-li komu dát lásku a dotek, neodkládejte to na jindy!



Tip třetí – neposlouchejte strach a obavy
Dle mých pozorování se ukazuje, že 95 % obav, co by se mohlo stát, se nikdy nesplní. Jen si to zkuste. Pište si, co vám hlava říká, jaké strachy vám generuje a kolik obav vám přichází na mysl. Později se pak do deníčku podívejte a zjistíte, že šlo pouze o falešné poplachy. Přitom máme tendenci našim strachům věřit a řídit podle nich své životy.


Jak na to: Ignorujte své strachy a jděte do věcí, které byste nikdy předtím neudělali.


Tip čtvrtý – umocňujte svůj zážitek
Často ani nepřemýšlíme o tom, zda by nešlo z prožívání vytěžit ještě více. Ale zkuste to. Zeptejte se sami sebe nebo přátel, co by se pro to dalo udělat. Zjistíte, že vždy se dá zážitek ještě více umocnit nějakou další zkušeností. Stále si opakujte, žiji pouze jednou, tak ať to stojí za to.



Tip pátý – nikomu záměrně neškoďte
Důležité je v tomto textu slovíčko záměrně. Mohu někomu uškodit, ale když o tom nevím, jsem zproštěn viny. Nežiji svůj život proto, abych stále kontroloval, jak se kdo na mě dívá a jak prožívá mé skutky a výroky. Co ale nechci, je kout pikle proti svým bližním. S tímto tipem v hlavě si můžete žít podle svých představ bez strachu, co kdo řekne, a užívat si život po okraj.

Závěrečný tip
Tak nezapomeňte: Dnešek je to jediné, co máte, a zítřek vám nikdo neslíbil. Naplno si dnešní den užijte!

Autor textu: Aleš Kalina, www.ales-kalina.cz